Funkcja
UczącySię: Funkcja f określona wzorem f(x) = x2 + mx + 1 dla x <2 i −3x − 9 dla x=>2. Znajdź te
wartości parametru m, dla których funkcja f jest malejąca. Potrafię znaleźć m = −10, ale
drugiego warunku już nie umiem zapisać, pomimo tego że wiem jak wygląda to nie wiem skąd się
wziął, a brzmi on tak: −m/2 => 2
8 maj 23:07
UczącySię: Inaczej, wiem że tu chodzi o wierzchołek, ale czemu => 2 ?
8 maj 23:07
Eta:

f
1(x) =−3x−9 −− malejąca w całej dziedzinie więc i malejąca dla x≥2
f
1(2)= −15
1/ przypadek
gdy wierzchołek W drugiej ma odciętą x=2 i rzędną y= f
1(2) W(2, −15)
czyli f
2(2)= −15 ⇒
m= −10
2/ przypadek
gdy wierzchołek W leży po prawej stronie czyli ma odciętą x
w≥2
9 maj 00:26