Równanie ogólne prostej i prostopadły wektor
Błażej: Witam, mam pytanie do równania ogólnego prostej. Otóż czy można normalnie korzystać z tego, że
jeśli mamy prostą o równaniu Ax+By+C=0 to jest ona prostopadła do wektora u = [A,B]? Chodzi mi
o rozwiązywanie zadań, bo już mi się parę razy zdarzyło, że dzięki tej zależności zadanie za 5
punktów robiłem w 3−4 linijkach... Chodzi mi tutaj dokładnie o to, czy egzaminatorzy na
maturze mogą się do tego przyczepić.
8 maj 20:04
Adamm:
Raczej nie powinni się czepiać o znane twierdzenia
8 maj 20:08
Mila:

Absolutnie, nie. Chodzi tylko o poprawne zapisanie równania prostej.
1) Napisz równanie prostopadłej do AB i przechodzącej przez punkt A.
2) Napisz równanie prostej AB.
8 maj 20:11
Błażej: Bo chodzi mi dokładnie tutaj o zadanie z czerwcowej matury z 2016 roku, gdzie mamy obliczyć
współrzędne wierzchołka C trójkąta równoramiennego ABC, gdzie A(−7,−2) i B(4,−7) należą do
podstawy, a wysokość wychodząca z punktu A zawiera się w prostej l: 2x+19y+52=0.
I tutaj pojawia się pytanie. Czy mając równanie prostej (a jest ona prostopadła do wektora BC)
mogę użyć tej zależności i napisać, że:
BC = [x−4,y+7] i potem przyrównać poszczególne współrzędne tego wektora do współczynnika A i B
prostej?
Jestem ciekaw, bo jest to zadania za 5 punktów a w internecie nigdzie nie znalazłem, aby ktoś
tak te zadanie rozwiązał, a jest to dość szybkie.
8 maj 20:18
Mila:

A(−7,−2) i B(4,−7)
1)
l: 2x+19y+52=0
BC⊥l
BC:
19x
−2y+C=0 i B∊prostej BC
19*4−2*(−7)+C=0
90+C=0
C=−90
BC: 19x−2y−90=0 równanie prostej , w której zawiera sie ramię BC
2) Symetralna AB
(x+7)
2+(y+2)
2=(x−4)
2+(y+7)
2⇔
s: 22x−10y−12=0
3) Punkt przecięcia prostej BC i s
22x−10y−12=0
19x−2y−90=0
==========
C=(6,12)
8 maj 21:45
Mila:
1) Dla dowolnego D∊R prosta:
Bx−Ay+D=0 jest prostopadła do prostej Ax+By+C=0
a także:
Dla dowolnego D∊R prosta:
−Bx+Ay+D=0 jest prostopadła do prostej Ax+By+C=0
Iloczyn skalarny wektorów: [B,−A], [A,B]
B*A+(−A)*B=0 i (−B)*A+A*B=0
2) Przykład :
k: 2x+5y+4=0
m: 5x−2y+D=0 prosta m⊥k dla dowolnego D∊R
np: 5x−2y+1=0, D=1
5x−2y−6=0, D=−6
−5x+2y−6=0
8 maj 21:54