równania trygonometryczne
Kalirr: Mam pytania do przykładów na które się natknąłem w równaniach trygonometrycznych jednak nie mam
całych zadan.
Co zrobić w sytuacjach:
1.sinx(sinx+cosx)=0
2. sin2x=0 podczas gdy w treści jest napisane, żeby rozpatrzeć w przedziale <0,4π>
8 maj 19:50
iteRacj@:
1. sin x(sin x+cos x)=0
| | π | |
więc sin x=0 lub sin(α+ |
| )=0 |
| | 4 | |
8 maj 19:59
iteRacj@:
2. sin(2x)=0 podczas gdy w treści jest napisane, żeby rozpatrzeć w przedziale <0,4π>
czyli x∊<0,4π>
| | k | |
sin(2x)=0 ⇒ 2x=kπ ⇒x= |
| π |
| | 2 | |
teraz sprawdzasz dla kolejnych wartości, czy x∊<0,4π>
| | 0 | |
k=0 x= |
| π=0 należy do przedziału |
| | 2 | |
| | 1 | |
k=1 x= |
| π należy do przedziału |
| | 2 | |
.....
k=8
8 maj 20:07
Kalirr: Co do sinx+cosx=0 spotkałem się z zamianą tego na sin2x+2sinxcosx+cos2x=0. Można w taki
sposób ?
8 maj 20:24
iteRacj@:
tak, oczywiście
8 maj 20:36