Relacje
kleszcz: 1. Zbadaj, które z sześciu znanych własności posiadają następujące relacje.
Określ, która z relacji jest relacją a która − relacją równoważności. Wypisz wszystkie
klasy abstrakcji.
Mam do wykorzystania 6 relacji zwrotna, przeciwzwrotna, symetryczna, antysymetryczna,
przeciwsymetryczna, przechodnia.
a) R ⊂ X x X, gdzie X={a,b,c,d} i R={(a,a),(a,b),(a,c),(a,d)}
Według mnie ta relacja jest tylko przeciwsymetryczna(ale mogę się mylić). Jest to relacja
zwykła
dla odróżnienia od relacji równoważności. Klasy abstrakcji to już nie wiem o co chodzi.
b) R ⊂ X x X gdzie X={a,b,c,d} i R={(a,a),(b,b),(c,c),(d,d),(a,b),(b,a)}
Według mnie ta relacja jest tylko symetryczna(ale nie jestem pewien). Relacja Zwykła
c) R ⊂ X x X gdzie X={a,b,c,d,e} i R={(a,a),(b,b),(c,c),(d,d)}
Według mnie to relacja antysymetryczna i relacja zwrotna(nie widzę jednak e, więc zwrotna może
nie być). Relacja zwykła
d) R ⊂ X x X gdzie X={a,b,c,d,e} i R={(a,b),(a,c),(b,c),(e,d),(b,a),(c,a),(c,b),(d,e)}
Relacja symetryczna, relacja przeciwzwrotna i relacja przechodnia. Relacja zwykła.
e) R ⊂ X x X gdzie X={a,b,c,d} i R={(a,a),(a,b),(b,a),(b,b),(c,c),(d,c),(c,d),(d,d)}
Relacja symetryczna. Relacja zwykła.
f) R ⊂ X x X gdzie X={a,b,c,d} i
R={(a,a),(a,b),(a,c)(d,d),(b,a),(b,b),(b,c),(c,a),(c,b),(c,c),(d,c),(c,d)}
Relacja symetryczna i Relacja Przechodnia. Relacja zwykła.
Poproszę o pomoc w tym zadaniu i przede wszystkim sprawdzenie.
8 maj 17:58
kleszcz: ?
8 maj 18:40
Adamm: już sprawdzam
8 maj 18:55
Adamm:
a) antysymetryczna, przechodnia, nie jest przeciwsymetryczna
klasy abstrakcji sprawdzamy dla relacji równoważności
relacja zwykła − tego nie znam, chyba nie ma takiego pojęcia
b) zwrotna, symetryczna
c) symetryczna, antysymetryczna, przechodnia
d) przeciwzwrotna, symetryczna
e) zwrotna, symetryczna, przechodnia
f) symetryczna
8 maj 19:01
Adamm:
e) jedyna relacja równoważności
klasy abstrakcji
[a]R={x: (a, x)∊R}={a, b}
[c]R={x: (c, x)∊R}={c, d}
8 maj 19:06
kleszcz: Ale zaraz zwrotna nie jest dla kazdego w b)?
8 maj 19:27
kleszcz: W a) tez nie pasuje przechodnia...
8 maj 19:29
kleszcz: Wracając do sprawy przykład a) mocno studiowałem temat i wychodzi mi rzeczywiście przechodnia
oraz przeciwsymetryczna

wytłumaczysz dlaczego uważasz że jest antysymetryczna i nie jest
przeciwsymetryczna(

?)
9 maj 20:52
kleszcz: ehh ciężki ten semestr...
9 maj 20:53
Adamm:
przeciwsymetryczna znaczy tyle, że jeśli masz
x w relacji z y, to już nie może być y w relacji z x
tutaj mamy a w relacji w a
gdyby relacja była przeciwsymetryczna, to a musiałoby być i nie być w relacji z a jednocześnie
9 maj 21:22
kleszcz: Ale w sensie a w relacji z a jest antysymetryczne ponieważ "po zamianie miejsc" mamy to samo
dokładnie i w dodatku to jest równe?
9 maj 21:29
Adamm: antysymetria jest wtedy, kiedy jeśli x jest w relacji z y, i x i y są różne od siebie,
to już nie może być y w relacji z x
9 maj 21:31
Adamm:
"a w relacji z a jest antysymetryczne" − nie ma sensu to zdanie
9 maj 21:32
Adamm:
relacja może być symetryczna
matematyka to nie jest machanie rękami i magia
9 maj 21:35
kleszcz: No ale dlaczego a) jest antysymetryczne?
9 maj 21:49
Adamm:
bierzemy jakiś (x, y)∊R
teraz tak
1. x=y
wtedy wszystko jest w porządku, możemy iść dalej
2. x≠y
pytasz się, czy (y, x)∊R ?
jeśli odpowiedź brzmi tak, to relacja nie jest antysymetryczna
jeśli brzmi nie, to w porządku
wyobraź sobie że wszystkie te elementy sprawdziłeś, i nigdy w podpunkcie drugim nie
otrzymałeś (polszczyzna, taka logiczna), że relacja nie jest antysymetryczna
to znaczy że jest antysymetryczna
9 maj 21:55
Adamm: prościej nie potrafię
9 maj 21:56
kleszcz: Czyli to chodzi że jest antysymetryczna, ponieważ ten warunek spełnia (a,a) > a=a tak dokładnie
tak?
9 maj 22:12
kleszcz: a jeden wystarczy bo to implikacja
9 maj 22:13
iteRacj@:

ta druga zilustrowana relacja to ta opisana w punkcie B
widać, że jest zwrotna (wszystkie punkty na przekątnej należą do "wykresu"), symetryczna
("wykres" jest symetryczny względem przekątnej)
pierwsza zilustrowana relacja, opisana w A nie jest ani zwrotna, ani przeciwzwrotna (ani nie
jest tak, że wszystkie punkty na przekątnej należą do "wykresu", ani nie jest tak, że żaden
punkt na przekątnej nie należy)
antysymetryczność oznacza, że z każdej pary
różnych punktów symetrycznych względem
przekątnej do "wykresu" należy należy tylko co najwyżej jeden
przeciwsymetryczność oznacza, to co antysymetryczność ale wykluczone są punkty z przekątnej
9 maj 22:57
Adamm:
NIE
dla każdego x i y ma spełniać
9 maj 23:29
kleszcz: Nie no dla każdego to nie będzie bo to jest implikacja więc wystarczy para dla każdego to jest
zwrotność i przeciwzwrotność tylko
10 maj 13:05
kleszcz: dlatego mówię z tego co wiem wystarczy znaleźć parę żeby stwierdzić że coś jest antysymetryczne
10 maj 13:06
kleszcz: Przynajmniej tak to tłumaczy Krystian K. u którego oczywiście zakupiłem legalnie abonament do
tego
tematu xD
10 maj 13:07
Pytający:
Tu masz definicję (słowne objaśnienie również):
https://pl.wikipedia.org/wiki/Relacja_antysymetryczna
Jak
Adamm wspomniał, to nie jest magia. Nie rozumiesz albo kwantyfikatorów, albo kiedy
implikacja jest prawdziwa, albo jeszcze czegoś innego. Zamiast negować co Ci tu napisano,
postaraj się przeczytać to ponownie, ze zrozumieniem (nawet zobrazowane masz, tak się
Iteracj@ postarała).
10 maj 14:08
kleszcz: OK w każdym razie podpunkt f) ZWROTNA, SYMETRYCZNA, PRZECHODNIA > Równoważności
tak mi wychodzi z tych praw.
11 maj 12:31
kleszcz: d) PRZECIWZWROTNA, SYMETRYCZNA, PRZECHODNIA
11 maj 12:37
Pytający:
d) przeciwzwrotna, symetryczna
Nie jest przechodnia, bo (a,b)∊R ⋀ (b,a)∊R ⋀ (a,a)∉R.
f) zwrotna, symetryczna
Nie jest przechodnia, bo (a,c)∊R ⋀ (c,d)∊R ⋀ (a,d)∉R.
11 maj 16:33
Adamm:
faktycznie, f jest zwrotna
(d, d) mi umknęło
11 maj 16:53
kleszcz: Na czym polega wyznaczenie klas abstrakcji, niestety słabo ten temat wyjaśniony w kursie i
jaka jest definicja pojęcie "klasa abstrakcji" o co tutaj chodzi, dlaczego w tym przykładzie
akurat taka klasa abstrakcji?
12 maj 20:18
iteRacj@:

e) R ⊂ X x X gdzie X={a,b,c,d} i R={(a,a),(a,b),(b,a),(b,b),(c,c),(d,c),(c,d),(d,d)}
ładnie widać na grafie tej relacji, które elementy należą do tej samej klasy abstrakcji
w sieci jest dużo materiałów dotyczących klas abstrakcji
12 maj 21:27