kąty
galeon:

na czworokacie abcd opisano okrąg o środku w punkcie S wiadomo, że srodek okręgu należy do
przekątnej ac czworokąta .Wyznacz miary katów czworokąta, jezeli kąt dac =50 a kąt bca=15
Przepraszam za nieudolny rysunek i bardzo proszę o pomoc jak ktoś może pomóc to będę wdzięczna.
Obliczyłam już troche tylko nie wiem jak wytłumaczyć że kąt adc i kątabc to kąty proste
8 maj 17:01
Satan: Chcesz tłumaczeń? Mówisz i masz

Kąty ASC i ABC leżą na tym samym łuku. Kąt S jest kątem półpełnym i wiadomo, że kąt środkowy
jest dwukrotnie większy od kąta wpisanego opartego na tym samym łuku. Więc:
ASC = 2ABC ⇒ 180 = 2ABC ⇒ ABC = 90
I analogicznie dla drugiego
8 maj 17:14
hubi: są proste ponieważ są oparte na średnicy okręgu
8 maj 17:15
galeon: dzięki Satan
8 maj 18:27