Funkcja :/
książkoholiczka: Wykaż że jeśli funkcje kwadratowe f(x)=x2+10x+25 i g(x)=2x2+ax+2b−a maja wspólne miejsce
zerowe, to b=3a−25
8 maj 16:20
Blee:
Wyznaczasz z pierwszego miejsca zerowe, podstawiasz jedna z nich i wyznaczasz zaleznosc
pomiedzy a i b, to samo w przypadku drugiego wyznaczonego miejsca zerowego
8 maj 16:22
książkoholiczka: Mógłbyś pomoc, bo mam problem w miejscu zerowym w g(x)..?
8 maj 16:35
matura: f(x)=(x+5)2, więc
g(x)=2(x+5)2, z tego wyliczasz a i b
8 maj 16:40
Michał: f(x)=x2+10x+25
f(x)=(x+5)2
(x+5)2=0
xo=−5
f(−5)=0 ⇔ g(−5)=0
g(x)=2x2+ax+2b−a
g(−5)=2*(−5)2−5a+2b−a=50−5a+2b−a
25−6a+2b=0
wyznaczam b
2b=6a−50
b=3a−25
Pierwszy raz rozwiązuję tu zadanie, mam nadzieję, że jest ok.
8 maj 16:41
książkoholiczka: Michał, dzięki wielkie
8 maj 16:56