Średnica okręgu
Angelika: Średnicą okręgu jest odcinek KL, gdzie K = ( 6; 8), L , =(− 6; −8) . Równanie tego okręgu ma
postać
A.x2+ y2 = 200
B. x2+ y2 =100
C.x2+ y2 = 400
D. x2+ y2 = 300
8 maj 16:03
Blee:
Liczysz ile to jest:
8 maj 16:05
Angelika: Nic. nie wychodzi
8 maj 16:09
Blee:
Ale.co 'nic' nie wychodzi? Jaka jest odleglosc pomiedzy tymi dwoma punktami?
8 maj 16:10
Angelika: dokładnie.
8 maj 16:11
Blee:
No to jak nie potrafisz policzyc odleglosci pomiedzy punktami to ja juz Ci nie pomoge. Bo to
jest tylko podstawienie do wzoru. Zadna filozofia.
8 maj 16:12
Angelika: Nie prościej byłoby podać rozwiązanie, niż tłumaczyć mi, że to żadna filozofia ?
8 maj 16:15
Angelika: Czyli odpowiedź to c ? tak, dobrze mi wyszło ?
8 maj 16:43
Angelika: x2+y2=400
8 maj 16:56
La gringa: Czy prościej czy nie, to punkt widzenia. Czasami prościej jest czegoś kogoś nauczyć niż robić
za niego tą samą rzecz x razy
8 maj 17:00
Angelika: To moje pytanie brzmi czy te wskazówki pomogły mi uzyskać poprawną odpowiedź ?
8 maj 17:06
Mila:

Tu trudno taki rysunek zrobić, ale kartkę masz dużą i tw. Pitagorasa znasz.
|KL|=
√122+162=
√144+256=
√400=20
R=10
S=(0,0)
x
2+y
2=10
2⇔x
2+y
2=100
II sposób − bez rysunku
K = ( 6; 8), L , =(− 6; −8)
|KL|=
√(−6−6)2+(−8−8)2=
√122+162=
√144+256=
√400
|KL|=20
R=10
S− środek odcinka
Równanie okręgu:
x
2+y
2=10
2⇔x
2+y
2=100
8 maj 18:39