Optymalizacja
Nick: W punkcie skupu trzody chlewnej należy zbudować ogrodzenie ograniczajace trzy jednakowe
prostokątne boksy o powierzchni 24m2 każdy. Jakie powinny miec wymiary kazdy boks, jezeli
wlasciciel chce, zeby laczna dlugosc ogrodzenia boksow byla najmniejsza?
8 maj 15:39
Janek191:

Mamy
| | 24 | | 96 | |
L = 6 x + 4 y = 6 x + 4* |
| = 6 x + |
| |
| | x | | x | |
więc
| | 96 | | 96 | |
L '(x) = 6 − |
| = 0 ⇔ |
| = 6 ⇔ x = 4 ( mamy minimum L(x) ) |
| | x2 | | x2 | |
Odp. x = 4 m , y = 6 m.
8 maj 20:40