o
paula: Witam
Do trzech sklepów dostarczono cukier.do pierwszego i drugiego łącznie 400 kg,do drugiego i
trzeciego 300 kg, do pierwszego i trzeciego 440. Ile cukru dostarczono do każdego sklepu.
8 maj 15:06
Blee:
x + y = 400
y + z = 300
x + z = 440
Uklad trzech rownan. Rozwiazujesz
8 maj 15:40
Dziadek Mróz:
| ⎧ | x + y = 400 | |
| ⎨ | y + z = 300 |
|
| ⎩ | x + z = 440 | |
Teraz nie ma klamer są macierze
| | ⎧ | │1 1 0│ | |
| W = | ⎨ | │0 1 1│ | = ...
|
| | ⎩ | │1 0 1│ | |
| | ⎧ | │400 1 0│ | |
| Wx = | ⎨ | │300 1 1│ | = ...
|
| | ⎩ | │440 0 1│ | |
| | ⎧ | │1 400 0│ | |
| Wy = | ⎨ | │0 300 1│ | = ...
|
| | ⎩ | │1 440 1│ | |
| | ⎧ | │1 1 400│ | |
| Wz = | ⎨ | │0 1 300│ | = ...
|
| | ⎩ | │1 0 440│ | |
8 maj 16:21
paula: Nie wiem jak to rozwiązać?
8 maj 16:48
iteRacj@:
z wyznacznikami najlepiej, ale spróbuj metodą przeciwnych współczynników
| ⎧ | x + y = 400 | |
| ⎨ | y + z = 300 |
|
| ⎩ | x + z = 440 | |
−x − y =−400
y + z = 300
−−−−−−−−−−−−−−−−−
−x + z =−100
−x + z =−100
x + z = 440
−−−−−−−−−−−−−−−−−
2z = 340
dalej już prosto
8 maj 21:30
Asia: A nie można normalnie?

układ równań, jak wyżej i wtedy:
:
⎧ x + y = 400
⎨ y + z = 300
⎩ x + z = 440
⎧ x = 400 −y
⎨ y + z = 300
⎩ x + z = 440
⎧
⎨ y + z = 300
⎩400−y+z = 440
⎧
⎨ y + z = 300
⎩−y+z = 440−400
2z=340 /:2
z=170
y+z=300
y+170=300
y=300−170
y=130
x+z=440
x+170=440
x=440−170
x=270
⎧ x = 270
⎨ y =130
⎩ z=170

8 maj 21:39
aniabb: dodajesz wszystko
x + y = 400
y + z = 300
x + z = 440
−−−−−−−−−−−−−−−−
2x+2y+2z=1140
x+y+z=570
x+y=400 więc z=570−400=170
y+z=300 więc x=570−300=270
y=130
chyba najkrócej
8 maj 22:22