Rozwiąż równanie
Kamila: Rozwiąż równanie: |cos2x|=√2/2 proszę o wytłumaczenie czemu są 4 odpowiedzi
bo mi wychodzi tylko π/8 +kπ i −π/8 +kπ
8 maj 13:52
Janek191:
więc
| | √2 | | √2 | |
cos 2 x = − |
| lub cos 2 x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
8 maj 14:31
Klaudia: Według mnie są dwie a nie cztery:
x= −π/8 + kπ/2 oraz x= π/8 + kπ/2
8 maj 14:41
Klaudia: Chyba, że należy rozwiązać w przedziale, to już jest różnica i wtedy są 4 odpowiedzi
8 maj 14:48
Mila:
Klaudia , należy rozwiązać te dwa równania, które napisał [PJanek]].
| | π | | π | |
2x= |
| +2kπ lub 2x=− |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
lub
| | π | | π | |
2x= |
| +π+2kπ lub 2x=− |
| +π+2kπ |
| | 4 | | 4 | |
| | 5π | | 3π | |
2x= |
| +2kπ lub 2x= |
| +2kπ /:2 |
| | 4 | | 4 | |
| | 5π | | 3π | |
x= |
| +kπ lub x= |
| +kπ |
| | 8 | | 8 | |
Teraz sprawdzamy, czy te rozw. zawierają się w podanych przez Ciebie.
Różnie podawane są odpowiedzi.
8 maj 18:55