funckja y=cos x
00000: | | 3 | | 3 | |
Naszkicuj wykres funkcji y=cos x, dla x∊<− |
| π; |
| π> i wyznacz te argumenty, dla |
| | 2 | | 2 | |
których funkcja przyjmuje wartość równą cos 150
8 maj 12:15
Janek191:
| | √3 | |
cos 150o = cos ( 90o + 60o) = − sin 60o = − |
| |
| | 2 | |
8 maj 12:23
00000: Jak mam teraz dojść do tego, które to są te czerwone punkty na wykresie?
8 maj 12:37
Janek191:
cos 150o = cos 210o = cos ( − 150o) = cos ( −210)o
8 maj 12:40
00000: nie rozumiem, skąd się to wszystko bierze?
8 maj 12:58
Janek191:
Wzory redukcyjne

!
| | √3 | |
cos 210o = cos ( 180o + 30o) = − cos 30o = − |
| |
| | 2 | |
oraz
cos ( − α) = cos α
8 maj 13:24