isia: hello coco !
x3+6x2-x-30=0 co do rozwiązania , że jak podzielę przez (x-2) to otrzymam
x2+8x+15 zgadzam się
mam tylko pytanko , bo jakoś inaczej wyszły mi miejsca zerowe x1= -5 x2= -3
prosiłabym o sprawdzenie , z góry dziękuję
Aha i zdaje się , że w końcu zaczynam to rozumieć - m.in. dzięki Tobie coco.
14 lis 08:57
karloz: dla -5 masz (-5)
2 + 8*(-5) +15 = 25 - 40 + 15 = 0 czyli ok
dla -3 masz (-3)
2 + 8*(-3) +15 = 9 - 24 +15 = 0 ok
sprawdź jeszcze dla całego wielomianu (x
3 itd) ale wygląda na to, że jest dobrze
14 lis 10:11
isia: pierwiastkami tego wielomianu są : x=2 , x= -3, x= -5
x
3+6x
2-x-30 W (x) = (x
2+8x+15) * (x - 2)
jeśli chodzi o sprawdzenie to :
W(-3) = [(-3)
2+8* ( - 3) +15] * ( -3 -2) = (9-24+15) * ( - 5) = 0 * (-5) = 0
oraz W(-5) = [(-5)
2+8*(-5)+15] * (-5-2) = (25-40+15) *(-7)= 0* (-7) = 0
chyba o to chodziło . pozdrawiam i serdeczne dzięki za pomoc
14 lis 14:31
14 lis 14:33