hmm
cynamonek: Mógłby ktoś powiedzieć kilka słów jak to można zrobić ?
Mając daną funkcję wektorową H = [Hx , Hy]= f(x,y) oblicz jej rotację.
6 maj 22:10
Adamm:
możemy się umówić że jako rotację funkcji dwóch zmiennych rozumiemy
rotację funkcji g(x, y, z)=f(x, y)
wtedy wystarczy podstawić pod definicję
7 maj 13:44
daras: aby wyznaczyć rotację należy pomnożyć
wektorowo nablę przez dany wektor
| | d | |
nabla: ∨=[ Ud}{dx}, |
| ] |
| | dy | |
czyli napisac i obliczyć odpowiedni wyznacznik
7 maj 15:07
daras: w nabli miały być pochodne cząstkowe
7 maj 15:07