Styczne do wykresu
Tygrysek:): Napisz równania stycznych do wykresu funkcji f danej wzorem f(x)=x3−3x2+1 na których leży
punkt P(2,−4).
Proszę o pomoc.
Dochodzę do:
f’(a)=3a2−6a wiec prosta ma wzór y=(3a2−6a)x+b, podstawiam do P
−4=2(3a2−6a)+b
Punkt styczności : (a,a3−3a2+1)
I tutaj brakuje mi pomysłu na drugie rownanie
Jakieś sugestie albo wskazówki ?
Dziękuje
5 maj 21:55
Franklin p_p: Skorzystaj ze wzoru na styczną
5 maj 22:01
Franklin p_p: y=f'(x)*(x−x0)+f(x0)
5 maj 22:04
jc:
y=f'(a)(x−a)+f(a) równanie stycznej
−4=f'(a)(2−a)+f(a) z tego równania wyliczasz a
5 maj 22:37
Eta:
f(x)=x3−3x2+1 P(2,−4)∊ f(x)
f'(x)=3x2−6x to f'(xo)=3xo2−6xo
yo=xo3−3xo2+1
styczna ma równanie
y=f'(xo)(x−2)−4
yo=(3xo2−6xo)(xo−2)−4
xo3=3xo2+1= 3xo3−6xo2−6xo2+12xo−4
2xo3−9xo2+12xo−5=0
w(1)=..=0
.................
(xo−1)2(2xo−5)=0
xo=1 v xo=5/2
yo= ........ v yo=...........
dokończ..............
5 maj 22:45
Eta:
Dokończyłeś?
6 maj 15:58
Tygrysek:): Dziękuje, mam jeszcze pytanko
Do czego nam yo?
6 maj 16:06
Godzio:
Do szczęścia
6 maj 16:07
Tygrysek:): Tak, dokończyłem
3x+y−2=0 i 15x−4y−46=0
Tylko yo nie jest an potrzebne do wyliczenia równania prostych prawda ?
6 maj 16:09
Godzio:
y0 jest składnikiem w stycznej
y = f'(x0)(x − x0) + y0
6 maj 16:10
Tygrysek:): No tak, głupi ja
Dziękuje
6 maj 16:12