Liczby rzeczywiste - przekształcenie pierwiastku w ułamek
fabio: Sprawa wygląda tak, że mam obliczyć ile wynosi 2√2 w postaci ułamka
No więc √2 wynosi 21/2 jeszcze pomnożyć to przez 2 i...w odpowiedzi dostaję 23/2. Jakim
cudem?
5 maj 20:22
ReMi: Już wyjaśniam
5 maj 20:25
ReMi: Jeśli mnożymy liczby o takich samych podstawach to wykładniki się dodaje.
Dla tego zadania mamy suma wykładników 1/2 + 1 = 3/2
Rozumiesz?
5 maj 20:25
Mila:
an*am=an+m
2*√2=2*212=2(1+12)=232
5 maj 20:27
Adamm: "postać ułamka"
5 maj 20:28
fabio: Rozumiem

wielkie dzięki. A ja się nad tym zastanawiałem 20 minut...
5 maj 20:29
ReMi: Najważniejsze by zrozumieć, ilość poświęconego czasu nie jest ważna, jeśli została wykorzystana
do pogłębiania wiedzy
5 maj 20:32
Mila:
Źle to sformułowałeś.
Miałeś przedstawić wykładnik potęgi w postaci ułamka.
5 maj 20:45