Zadanie z Prawdopodobieństwa
Prawdopodobienstwo : Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania

Prawdopodobieństwo pojawienia się słowa "szkoła" w wiadomości wynosi: 0.4,
Prawdopodobieństwo tego że w wiadomości pojawi się słowo "szkoła" i faktu że wiadomość trafi
do spamu wynosi: 0.8.
Przyjmijmy ze 25% wiadomości jest spamem.
W wiadomości pojawiło się słowo "szkoła". Jakie jest prawdopodobieństwo ze wiadomość jest
spamem?
Nie wiem czy dobrze myślę ale zrobiłbym to w ten sposób:
P(W) − prawdopodobienstwo pojawienia się slowa szkoła− 0,4
P(S) − prawdopodobienstwo tego że wiadomosc jest spamem − 0,25
P(W|S) − prawdopodobienstwo ze wiadomość zawiera słowo szkola i trafi do spamu − 0,8
| P(S∩W) | | P(W|S)*P(S) | | 0,8*0,25 | |
P(S|W)= |
| = |
| = |
| = 0,5 |
| P(W) | | P(W) | | 0,4 | |
Pytający:
Treść jest źle sformułowana. Prawdopodobieństwo tego, że "w wiadomości pojawi się słowo szkoła
i faktu, że wiadomość trafi do spamu" nie może być większe od prawdopodobieństwa "pojawienia
się słowa szkoła w wiadomości".
Druga sprawa: czy "wiadomość trafi do spamu" jest równoważne z "wiadomość jest spamem"?