sinx + siny + sinz | 1 | ||
= | |||
sinx + siny − sinz | tgx2*tgy2 |
L | ||
Niech lewa strona ma postać | ||
M |
x+y | x−y | |||
sinx+siny=2sin | cos | |||
2 | 2 |
x+y | x+y | |||
sinz=sin(180°−(x+y))=sin(x+y)=2sin | cos | |||
2 | 2 |
x+y | x−y | x+y | ||||
L=2sin | (cos | +cos | ) | |||
2 | 2 | 2 |
x+y | x−y | x+y | ||||
M=2sin | (cos | +cos | ) | |||
2 | 2 | 2 |
L |
| |||||||||||||||||||||||
= | = | |||||||||||||||||||||||
M |
|
| |||||||||||||||||
= | =wzory na sumę i różnicę kosinusów. | ||||||||||||||||
|
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |