wyznacz
ok: Dany jest wielomian W(x)=2x
3+(m−2)x
2+(8−m)x−8 gdzie parametr m jest liczbą całkowitą. Wyznacz
wszystkie wartości parametru, dla których dany wielomian ma trzy różne pierwiastki x
1,
| | x1∗x2∗x3 | | 1 | |
x2,x3 spełniające warunek: |
| > |
| |
| | x1+x2+x3 | | 2 | |
5 maj 12:02
Blee: Ze wzorow Viete'a:
x1 + x2 + x3 = − (m−2)/2
x1*x2*x3 = − (−8)/2
5 maj 12:17
the foxi:
dla wielomianu stopnia trzeciego ax
3+bx
2+cx+d mamy:
| | b | | d | |
x1+x2+x3=− |
| oraz x1×x2×x3=− |
| |
| | a | | a | |
5 maj 12:19
the foxi:
ax3+bx2+cx+d=0*
5 maj 12:19
iteRacj@:
a trzy różne pierwiastki istnieją dla m∊(−∞,−10)U(−10,−8)U(8,∞)
5 maj 12:37