matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prawdopodobieństwo
Adam:
Ze zboru {0,1,2,3,4,...,2n} gdzie n ∈ N wylosowano jednocześnie 3 liczby. Prawdopodobieństwo,
43
że suma wylosowanych liczb jest nieparzysta wynosi
. Wyznacz ile liczb było w
85
zbiorze. Ilość wszystkich liczb: 2n+1 Ilość liczb nieparzystych: n Ilość liczb parzystych: n+1
2n+1
3
1) |Ω| =
Żeby suma była nieparzysta musimy wylosować 3 liczby nieparzyste lub 2 parzyste oraz jedną nieparzystą
n
3
n+1
2
n
1
2) |A| =
+
*
n
3
n+1
2
n
1
+
*
43
P(A) =
=
2n+1
3
85
Czy dobrze rozwiązuję to zadanie?
5 maj 11:40
Blee:
Dobrze rozumiesz zadanie
5 maj 12:00
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick