Podobieństwo trójkątów
Sheriik: Trójkąty ABC i DEF są podobne. Obwód trójkąta ABC jest równy 16, a jego pole 12. Pole trójkąta
DEF jest równe 60. Zatem ile wynosi obwód trójkąta DEF?
5 maj 10:23
iteRacj@:
ΔABC ≈ ΔDEF, k − skala podobieństwa
L
ABC − obwód ΔABC, L
DEF − obwód ΔDEF
P
ABC − pole ΔABC, P
DEF − pole ΔDEF
P
ABC =12, P
DEF =60
L
ABC =16, L
DEF =?
| PABC | | 12 | | 1 | |
| = k2= |
| = |
| |
| PDEF | | 60 | | 5 | |
| LABC | | 16 | | 1 | |
| =k, |
| =√ |
| |
| LDEF | | LDEF | | 5 | |
L
DEF=...
5 maj 10:41
Sheriik: Dzięki za przypomnienie
5 maj 10:50