Python
Python: Pytanie nie matematyczne, ale jednak z matematyką w jakiś sposób związane. Zdaję sobie sprawę,
ze nikt może nie odpowiedzieć, ale spróbuje

Piszę kod w pythonie z różnymi działaniami na macierzach. Mam napisaną funkcje do liczenia
transpozycji i później chcę tą macierz odwrócić. I tu mam problem, bo program odwraca mi
macierz transponowaną. Jak zapisać macierz transponowaną jako nową albo żeby ta funkcja
odwracania macierzy działała mi dla macierzy wyjściowej a nie tej transponowanej
4 maj 23:42
Pytający:
from copy import deepcopy
kopia = deepcopy(macierz)
5 maj 00:26
Python: Dziękuję
5 maj 12:56
Dziadek Mróz:
def matrix():
return [[i+2*j for i in range(5)] for j in range(5)]
def transpose(m):
return [[m[j][i] for j in range(len(m))] for i in range(len(m[0]))]
mm = matrix()
tm = transpose(mm)
for row in mm:
print(row)
print()
for row in tm:
print(row)
6 maj 01:18