Prośba o sprawdzenie
123: Oblicz wartość parametru m, dla którego prosta o równaniu y=0 jest styczna do wykresu funkcji f
określonej wzorem f(x)=2−mx−x3
Moje rozwiązanie:
f(x)=2−mx−x3
limx−>0=2
f(2)=2−2m−=0
m=−3
Wrzucam to rozwiązanie, bo miałem w podpowiedziach by policzyć pochodną i wynik się zgadza,
jednak kompletnie tego nie rozumiem.
4 maj 23:13
123: *policzyć granicę
4 maj 23:13
Adamm:
f(x)=0, f'(x)=0
rozwiązujesz układ równań
4 maj 23:21
123: Rozwiązanie dla potomnych:
2−mx−x3=0
−3x2−m=0
−m=3x2
2+3x3−x3=0
x=−1
f(−1)=2+m+1
m=−3
Ponownie dziękuję za pomoc Panie Adamie, jeszcze prośba o wskazówkę: jak na takie rozwiązanie
wpaść?
4 maj 23:50
Adamm:
wzór na styczną w punkcie x0 to
y=f'(x0)(x−x0)+f(x0)
ma być ona równa 0, więc f'(x0)=0 oraz f(x0)=0
5 maj 00:15
Adamm: ponieważ ma być równa 0 dla każdego x
5 maj 00:26
123: Rozumiem, jeszcze raz bardzo dziękuję
5 maj 01:30