Krzywa Beziera
Maciek: Witam, proszę o sprawdzenie odpowiedzi.
Wykaż, że krzywa Beziera podana wzorem
Q(t)=(1−t)3P0 + 3t (1−t)2 P1 +3t2 (1−t) P2 + t3 P3
interpoluje końcowy (P0) i początkowy (P3) punkt kontrolny.
Odp. t − przyjmuje wartości od 0 do 3
Dla punktu P0, t = 0 −> Q(t) = P0;
Dla punktu P1, t = 1 −> Q(t) = P1;
4 maj 22:52
Blee:
jak już to dla punktu P3, t=1 −> Q(t) = P3
5 maj 11:15
Maciek: Faktycznie, czyli taka odpowiedź byłaby prawidłowa?
t − przyjmuje wartości od 0 do 3
Dla punktu P0, t = 0 −> Q(t) = P0;
Dla punktu P3, t=1 −> Q(t) = P3
Proszę o odpowiedź
5 maj 16:34
Pytający:
t∊<0,1>
5 maj 17:33
Maciek: Dziękuje
5 maj 18:20