Funkcja z parametrem
Olka: Wyznaczyć wszystkie wartości parametru k tak aby minimum funkcji f(x) =|x2−2x+k|+4x wynosilo
−1 dla każdego rzeczywistego x.
4 maj 21:27
Adamm:
Co znaczy, żeby minimum wynosiło −1 dla każdego rzeczywistego x?
4 maj 21:29
Olka: Wyznaczyć wszystkie wartości parametru k tak aby minimum funkcji f(x) =|x2−2x+k|+4x wynosilo
−1.
Chodzilo że dziedzina funkcji to x∊R
4 maj 21:33
Olka: I
5 maj 12:44
Blee:
1) dla x2−2x+k ≥ 0
f' = 2x − 2 + 4 = 2x + 2 −> x = −1
2) dla x2 − 2x + k < 0
f' = −2x + 2 + 4 = −2x + 6 −> x = 3
Więc funkcja ta może mieć ekstrema tylko w dwóch punktach, ale nie zawsze w nich będzie miała.
Dla k<4 nie będzie ekstremum w x=3 (bo tego przypadku w ogóle nie będzie).
f(−1) = |1 + 2 + k| − 4 = −1 −> k = 0 lub k = −6
f(3) = |9 − 6 + k| + 12 = −1 −−−> brak rozwiązań
czyli tylko dla dwóch 'k' możliwe że ekstremum będzie miało wartość '−1'.
Teraz jeszcze powinnaś sprawdzić czy dla tych 'k' to ekstremum to będzie minimum lokalne
5 maj 12:55
Blee:
Zauważ także, że przedziały: x2 − 2x + k ≥ 0 nie jest stały
5 maj 12:58