Prośba o sprawdzenie
123: Funkcja f określona wzorem f(x)=x3−3x, w przedziale <−2;0>, oblicz jej najmniejszą i
największą wartość
Moje rozwiązanie:
f'(x)=3x2−3
x=1 (nie należy do dziedziny) v x=−1
Dla x=−1 mamy maximum lokalne, odnośnie minimum to podstawiam wierzchołek i krańce przedziałów:
f(0)=0
i
f(−2)=2
To dwa jest najmniejszą wartością w przedziale, czy dobrze robię to zadanie (odnośnie szukanie
tej najmniejszej wartości)?
4 maj 20:50
Adamm:
tak, wystarczy podstawić punkty dla której pochodna się zeruje i te na końcu przedziału
4 maj 20:52
123: wierzchołka pochodnej nie muszę podstawiać do f(x)?
4 maj 20:54
PW:

Poprawmy błąd rachunkowy:
f(−2)=−2.
W x
0=−1 jest ekstremum lokalne:
f(−1)=2.
f
min=−2, f
max=2.
4 maj 21:04
123: Dziękuję, jeszcze chciałbym zapytać, czy tylko miejsca, w których się zeruje pochodna i krańce
przedziałów, czy np. wierzchołek pochodnej też?
4 maj 21:06
Adamm: nie musisz punktów przegięcia podstawiać
4 maj 21:10
PW: Nie, "wierzchołek pochodnej", jak to niepoprawnie określasz (masz na myśli punkt, w którym
pochodna osiąga minimum?) nie ma nic wspólnego z ekstremami.
4 maj 21:12
123: Ok, dziękuję Pan bardzo za pomoc.
4 maj 21:12