Styczna do wykresu funkcji
Tygrysek:): Prosta o równaniu y=2x+k jest styczna do wykresu funkcji f(x)=(x2−1)/x. Wyznacz k
Proszę o pomoc.
Wiem, ze
a=f’(x) czyli a=(x2+1)/x2 a=2 wiec xo jest 1 lub −1
Jak wyznaczyć k ?
4 maj 20:30
Tadeusz:

przyrównaj
| x2−1 | |
| =2x+k ⇒ x2−1=2x2+kx ⇒ x2+kx+1=0 |
| x | |
Δ=k
2−4 i Δ=0
k
1=
k
2=
4 maj 20:42
PW:

f(1) i wartość funkcji liniowej dla x=− muszą być równe
0=2
.1+k
k=2,
podobnie dla x=−1 otrzymamy k=−2.
4 maj 20:50
PW: Tadeusz, nie widziałem, mamy to samo.
4 maj 20:52
Tygrysek:): Już rozumiem, dziękuje
4 maj 20:53
PW: Ale ja mam fatalne błędy rachunkowe: dla x=1
0=2+k
daje k=−2,
zaś dla x=−1
0=−2+k
daje k=2, co widać na rysunku.
4 maj 20:55