matematykaszkolna.pl
wysokość ostrosłupa nick: Oblicz objętość ostrosłupa trójkątnego ABCS, którego siatkę przedstawiono na rysunku. https://img.zadania.info/zad/4988582/HzadT1x.gif Dlaczego nie mogę obliczyć wysokości pitagorasem? Licząc wysokość ściany bocznej i odejmując kwadrat z połowy wysokości podstawy? Czy wysokość w tym trójkącie nie jest na samym środku? Jest na to jakaś zasada?
4 maj 20:04
Tadeusz: jak widzisz w podstawie jest trójkąt równpramienny a nie równoboczny. Zauważ, że Twój ostrosłup ma równe krawędzie boczne ... zatem spodek wysości ?
4 maj 20:17
Mila: rysunek Spodek wysokości tego ostrosłupa leży w środku okręgu opisanego na podstawie. 1) Oblicz pole podstawy 2) oblicz R 3) 652=R2+H2 Pisz, jeśli będziesz miała problemy.
4 maj 20:21
nick: Tadeusz, chyba nie umiem nic wywnioskowaćemotka Mila, zadanie już rozwiązywałem, tylko na tej wysokości poległem, bo nie bardzo rozumiem czy jest jakiś schemat wysokości, albo twierdzenie, które o tym mówi.
4 maj 23:52
nick: Dobra już ogarnąłem, że jeżeli ostrosłup ma wszystkie krawędzie boczne równe, to można opisać na jego podstawie okrąg, którego środek jest w wysokości.
5 maj 00:39