Trudne zadanie maturalne
Tomi: Wyrazami ciągu skończonego a0,a1,...,an (n≥1) są liczby 0 i 1 oraz a0=0, a1=1. Wykaz że
liczba par (i−1, i), dla których ai−1≠ai, jest nieparzysta
4 maj 14:57
Blee:
Na pewno DOKŁADNIE tak brzmi treść zadania? Nie ma tutaj żadnych informacji co do n

Jeżeli nie ... to wtedy to zadanie jest jedną wielka bzduuurą
4 maj 15:26
jc:
0 1 1 0
(0,1), (2,3)
dwie pary
dwa jest liczbą parzystą
4 maj 15:29
Blee:
JC wystarczy:
niech ciąg {an} będzie miał nieparzystą liczbę takich par gdzie w takim razie ciąg {an+1}
będzie miał ich parzystą jeżeli tylko an+1 ≠ an
4 maj 15:41
Blee:
W ogóle jest to idiotyzm:
0 1 0
0 1 1 0
0 1 1 1 0
0 1 1 1 1 0
0 1 1 1 1 1 0
.....
0 1 1 .... 1 .... 1 0
każdy z tych ciągów ma dokładnie dwie takie pary.
4 maj 15:43
Tomi: Sorry kurczak jes błąd powinno być " są liczby 0 i 1 oraz a0 =0, an=1" tu była pomyłka z tym
n w indeksie sorry
4 maj 18:47
jc: Jak tak, to jasne. Musi wystąpić nieparzysta liczba zmian, aby początkowe 0 zamieniło się na 1.
4 maj 18:53
Tomi: A jak wykazać to?
4 maj 19:06
jc: Czy na prawdę potrzebny Ci formalny dowód?
(−1)liczb zmian = (−1)a1−a0 (−1)a2−a1 ... (−1)an−an−1
=(−1)an − a0= −1,
co oznacza, że liczb zmian jest liczbą nieparzystą.
4 maj 19:23
Tomi: A co to oznacza formalny dowód?
4 maj 20:18
jc: Po prostu rzecz wydaje się oczywista i wszelki dowód zbędny.
Ścisły dowód, dowód byłby dowodem indukcyjnym.
Należałoby pokazać, że jeśli na n tym miejscu stoi 1, to w ciągu a0, a1, ..., an
mamy nieparzystą liczbę zamian
(wolę tak pisać, niż odwoływać się do określenia z treści zadania),
a w przeciwnym wypadku liczbę parzystą.
Dla n=1 mamy dwa przypadki 00 (zero zmian, liczb parzysta), 01 (jedna zmiana, liczba
nieparzysta.
Załóżmy, że twierdzenie jest prawdziwe dla n.
Rozpatrujemy 4 przypadki.
Kolejny wyraz = 0, ostatni wyraz = 0, parzysta + 0 = parzysta. ok
Kolejny wyraz = 1, ostatni wyraz = 0, nieparzysta + 1 = parzysta. ok
Kolejny wyraz = 0, ostatni wyraz = 1, parzysta + 1 = nieparzysta. ok
Kolejny wyraz = 1, ostatni wyraz = 1, nieparzysta + 0 = nieparzysta. ok
Zatem, jeśli na n−tej pozycji jest 1, to liczba zmian jest nieparzysta.
4 maj 21:01
Tomi: Ok dzięki przeanalizuje
4 maj 21:10
jc: Niejasno napisałem. Zamiast "kolejny wyraz", wpisz "wyraz nr n ",
a w miejsce "ostatni wyraz", "wyraz nr n+1".
4 maj 22:00