...
Agata: Zbadaj prawdziwość następujących zdań:
a) Jeśli funkcja f

0,1]−−>R ma własność Darboux, to jest ciągła;
b) Każda funkcja f:(0,1)−−>R osiąga kresy zbioru swoich wartości.
Udowodnij lub podaj kontrprzykład.
4 maj 12:40
Agata: a) f : [0,1] −−−> R
4 maj 12:41
PW:

Kontrprzykład do a)
Wykres unkcji składa się z dwóch niebieskich odcinków i niebieskiej kropki.
f(a)<0 i f(b)>0, w przedziale (a, b) istnieje miejsce zerowe, ale funkcja nie jest ciągła.
4 maj 15:07
Adamm: to nie jest własność Darboux PW
4 maj 16:21
Adamm: b) nie jest prawdą nawet dla funkcji ciągłych
4 maj 16:33
Blee:
Adamm ma rację PW ... ta funkcja nie ma własności Darboux −−− przeciwobraz nie zawiera całego
przedziału <f(a) , f(b)>
Ale już:
| | ⎧ | sin(1/(x−0.5)) dla x≠0.5 | |
| f(x) = | ⎩ | 0 dla x=0.5 |
|
4 maj 18:06
Blee:
| | 1 | | 1 | |
b) niech f(x) = |
| + |
| |
| | x | | x−1 | |
4 maj 18:08
PW: Licho weźmie, pamięć zawodzi, a nie chciało się sprawdzić. Przepraszam.
4 maj 19:51