🙋🏽♂️
Samp: arctg(3/4)=


? Jak to obliczyć
4 maj 12:00
4 maj 12:03
Samp: Potrzeba mi to rozpisać , a nawet wytłumaczyć
4 maj 12:05
Mila:
| | 3 | | π | |
arctg( |
| )=α i α∊(0, |
| ) wtedy |
| | 4 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
tg(arctg( |
| ))=tgα⇔tgα= |
| odczytujesz z tablic dla jakiego α tangens ma wartość 0.75 |
| | 4 | | 4 | |
4 maj 18:08
jc: Po co od razu tablice? Firefox podaje
/*
0.6435011087932844
*/
Po kolei wybieramy:
Dla twórców witryn
Brudnopis
Wpisujemy:
Math.atan(0.75)
a potem: Wyświetl
Nie wiem, jak w innych przeglądarkach, ale na pewno każda liczy arctg.
4 maj 18:33