Środek okręgu leży na prostej x=1.
Napisz równanie tego okręgu, jeśli wiadomo, że każda prosta
y= 12x+b dla b ∊ {−6,9} ma z tym okręgiem jeden pkt wspólny.
Wyznaczyłam r = 3√5
ale mam problem z wyznaczeniem współrzędnej y środka okręgu.
Chciałam to zrobić tak:
Biorę sobie jedną z prostych, np.
12x − y+9 =0 i korzystam ze wzoru na odległość punktu S od prostej
|0.5*1 − 1*yo +9| √(0.52 +12 = 3√5
|9.5 − yo| = 6
9.5 − yo = 6 v 9.5 − yo= −6
yo = 3.5 v yo= 15.5
yo powinno wynieść 2.
gdzie robię błąd? :c
| |0.5*1 − 1*yo +9| | |
= 3√5 | |
| √(0.52 +12 |
y = 0,5 x − 6 ⇒ 0,5 x − y − 6 = 0 ⇒ x − 2y − 12 = 0
y = 0,5 x + 9 ⇒ 0,5 x − y + 9 = 0 ⇒ x −2 y + 18 = 0
Odległość tych prostych
| I 18 − (−12)I | 30 | |||
2 r = | = | |||
| √5 | √5 |
| 15 | ||
r = | = 3√5 | |
| √5 |
| I 1*1 − 2b − 12 I | |
= 3√5 | |
| √5 |
| I 0.5*1 − 1b + 9I | |
= 3√5 | |
| √(0.5)2 + (−1)2 |
| √4 | ||
I 9.5 − 1bI = 3√5 * | ||
| √5 |
| √5 | ||
3√5 * | ||
| √4 |
| √4 | ||
a nie tak jak Ty masz 3√5 | ||
| √5 |
Faktycznie, głupi błąd, a ja się zastanawiałam pół dnia