znajdz
Krystek: znajdz liczbe rozwiazan rownania
x1+x2+x3+x4=17
gdzie 0<=xi<5,i=1,2,3,4
ma ktos pomysł?
4 maj 09:43
PW:
4+4+4+4=16
Aby sumą była liczba 17:
1. Jeden ze składników musi być powiększony do 5 (ile jest możliwości?.
2. Dwa składniki mogą być równe 5 (co wtedy z pozostałymi dwoma?)
3. Trzy składniki mogą być równe 5 (co wtedy z czwartym?).
4 maj 09:59
Janek191:
Czy nie powinno być
0 ≤ xi ≤ 5, i = 1,2,3,4 ?
4 maj 11:30
Krystek: na kolokwium miałem takie zadanie i 5>xi ,chyba że prowadzacy popełnił bład przy układaniu,nie
żdziwiłbym się
4 maj 11:45
Krystek: PW: możesz zerknąć
1.4mozliwosci
2.8mozliwosci
3.4 mozliwosci
dobrze?
4 maj 11:49
Krystek: | | | | | | | |
wyszło mi takie równanie | −4* | +6* | |
| | | | |
4 maj 13:37
Jerzy:
To w końcu xi < 5, czy xi ≤ 5
4 maj 13:41
Krystek: xi<5
4 maj 13:50
Jerzy:
No to brak rozwiązań, bo: 4 + 4 + 4 + 4 = 16
4 maj 13:54
PW:
1. Składnik równy 5 może zajmować 4 pozycje. Rozwiązanie ma postać (4,4,4,5), pozostałe są jego
permutacjami.
| | | |
2. Składniki równe 5 mogą zajmować | =6 pozycji, pozostałe dwa składniki mogą być równe |
| | |
3 i 4 lub 4 i 3,
a więc rozwiązań jest 6
.2=12. Każde rozwiazanie jest permutacją rozwiązania (3,4,5,5)
3. Czwarty składnik równy 2 może zajmować 4 pozycje. Rozwiazania są permutacjami rozwiązania
(2,5,5,5).
Razem równanie ma
4+12+4=20
rozwiązań.
4 maj 14:36
Jerzy:
Witaj PW , dla: xi < 5 brak rozwiązań ( popatrz 13:50 )
4 maj 14:39
PW: Tak, ale cały czas zakładam, że to pomyłka, a miało być x
i≤5. Chyba studentów nie pytają o
takie oczywistości.
4 maj 15:11
Jerzy:
Pewnie masz rację i rzeczywiście sknocił p.2
4 maj 15:27
4 maj 15:48