podzielność
matlamp: Udowodnij, że jeżeli liczba całkowita podzielna przez 3 jest sumą pięciu kwadratów liczb
całkowitych, to co najmniej dwa z tych kwadratów są podzielne przez 9.
3 maj 23:35
Basia:
(3n+1)2 = 9n2+6n+1= 3(3n2+2n) + 1
(3n+2)2 = 9n2+12n+4 = 9n2+12n+3+1 = 3(3n2+4n+1)+1
kwadrat liczby niepodzielnej przez przez 3 daje przy dzieleniu przez 3 resztę jeden
gdyby żadna z tych liczb nie byłaby podzielna przez 3
suma kwadratów dałaby przy dzieleniu przez 3 resztę 5 też niepodzielną przez 3
gdyby tylko jedna była podzielna przez 3 suma kwadratów dałaby resztę 4
jeżeli dwie będą podzielne przez 3 (czyli ich kwadraty będą podzielne przez 9) suma pozostałych
da resztę 3 podzielną przez 3
mogą być albo dwie podzielne przez 3, albo wszystkie
3 maj 23:57