monotonicznosc
Szczeniak: Funkcja określona jest wzorem f(x)=x2+mx+1 dla x<2 oraz −3x−9 dla x≥2. Znajdź te wartości
parametru m, dla których funkcja f jest malejąca.
3 maj 23:19
Szczeniak: Jakieś wskazówki? W przedziale (−∞,2) jest parabola o ramionach skierowanych do góry to jak
funkcja ma być malejąca
3 maj 23:23
the foxi:
funkcja określona na przedziale x≥2 jest już malejąca więc musimy tak dobrać m, żeby i ta po
lewej była malejąca
zauważ, że współczynnik przy x
2 jest a=1, czyli parabola jest "uśmiechnięta". co to znaczy? że
do swojego wierzchołka maleje, potem rośnie.
czyli dopóki wierzchołek będzie poza przedziałem x<2, funkcja będzie malejąca
| | b | |
współrzędna iksowa wierzchołka dana jest wzorem xw=− |
| |
| | 2a | |
pamiętasz jaki warunek musi spełniać wierzchołek? być poza przedziałem x<2, czyli po prostu
znajdować się w x=2 albo większym
−m≥4
m≤4
3 maj 23:26
the foxi:

no tak, skoro ramiona są skierowane do góry, to po lewej stronie wierzchołka funkcja maleje −
popatrz sam
3 maj 23:27
Basia:
y=−3x−9 jest zawsze malejąca więc można się nią dalej nie zajmować
istotne jest tylko to, że dla x=2 y=−15
| | −m | |
y=x2+mx+1 musi być malejąca w przedziale (−∞;2) a to jest prawdą ⇔ xw= |
| ≥2 ⇔ |
| | 2 | |
−m≥4 ⇔ m≤ −4
ponadto musi być spełniony warunek:
lim
x→2(x
2+mx+1)≥ −15
4+2m+1≥ −15
2m ≥ −20
m≥ −10
Odp: m∊<−10;−4>
Uwaga dodatkowa: dla m=−10 funkcja będzie ciągła w p−cie x=2
dla m∊(−10;−4> warunki zadania bedą spełnone, ale funkcja nie będzie ciągła w p−cie x=2
3 maj 23:29
the foxi:
faktycznie, ten drugi warunek też jest bardzo ważny
3 maj 23:30
Szczeniak: Pierwszy warunek zrozumiałem, moglibyście rozjaśnić sprawę z tą granicą? Bardzo proszę
3 maj 23:38
the foxi:

wyobraź sobie, że granica przy x−>2 z lewej strony jest równa np. −20
funkcja maleje, maleje do 2 i nagle przeskok wartości w górę do −15 i znowu maleje
rysunek przykładowy
widzisz ten mały przeskok do góry?
3 maj 23:48
Basia:

gdyby to ramię paraboli "zeszło" poniżej −15 (patrz zielone) funkcja nie byłaby malejąca w
całej dziedzinie
byłaby tylko malejąca przedziałami
3 maj 23:49
the foxi:
haha

i znowu Pani nieco lepiej wyjaśniła
3 maj 23:49
Szczeniak: Ok, czyli żeby nie było tego przeskoku tzn funkcja nie rosła na tym malym odcinku to granica
przy x−>2 z lewej strony musi być równa f(2) czyli −15
3 maj 23:50
Basia: musi być większa lub równa −15
3 maj 23:59
Szczeniak: No tak. Dzięki króle złote
4 maj 00:03