Funkcja z parametrem
adastach4: Dla jakich wartości parametru k funkcja f określona wzorem
| ⎧ | (2−k)x−3k dla x∊(−∞; −2) | |
f(x)= | ⎩ | −2 x2 +(k−10)x+1−7k dla x∊<−2; +∞) | przyjmuje tylko
|
wartości ujemne?
3 maj 22:46
Basia:
nie może być 2−k<0 bo wtedy lim
x→−∞ f(x) = +
∞
czyli musi być 2−k≥0 ⇔ k≤2
dla k=2 masz
| ⎧ | −6 dla x∊(−∞;−2) | |
f(x) = | ⎩ | −2x2−8x−13 dla x∊<−2;+∞) |
|
Δ−64−4*(−2)*(−13)<0
ramiona w dół
czyli na pewno mamy tylko wartości ujemne
dla k<2
| 3k | |
musi być x0 = |
| ≤−2 (to łatwo przeliczyć) |
| 2−k | |
i
(Δ<0 (to jeszcze jakoś pójdzie) lub Δ=0 i x
0<−2 (to też jakoś pójdzie) lub Δ>0 i x
1,x
2<−2)
możliwe, że się gdzieś pomyliłam bo jakieś koszmarne obliczenia mi z tego wychodzą
4 maj 00:18
Eta:

Hej
Basia 
to może tak:
f
1(x)=(2−k)x−3k <0 dla x< −2
funkcja liniowa spełnia ten warunek gdy:
2−k≥0 i (2−k)*(−2)−3k≤−2 ( bo dla krańcowej z lewej strony uwzględniam miejsce zerowe x=
−2
zatem k≤2 i k≥ −4 ⇒ k∊<−4,2>
=========
dla f
2(x)=−2x
2+(k−10)x+1−7k <0 −−− parabola ramionami w dół
należy ustalić gdzie znajduje się wierzchołek paraboli
po prawej czy po lewej stronie x= −2
| k−10 | |
xw= |
| ≥ −2 ⇒ k ≥2 i dla f1(x) k∊<−4,2> więc dla k=2 |
| 4 | |
odcięta wierzchołka dla k=2 x
w= −2
to f
2(x)= −2x
2−8x−13 y
w= f(−2)= −5 W(−2, −5)
więc f
2(x) <0 dla k=2 i x≥ −2
Zatem warunki zadania spełnia tylko
k=2
f
1(x)= −6 dla x<−2
f
2(x)= −2x
2−8x−13 dla x≥ −2
Ciekawe zadanko
4 maj 14:19