układ biegunowy
Dariusz: jeśli mamy zadana krzywa w sposob parametryczny to jest rownowazne, ze jest ona podana w
ukladzie biegunowym?
np.
x(t)=cos3t
y(t)=sin3t
czyli jest to krzywa zadana w sposob parametryczny i zarazem we wspolrzednych biegunowych?
3 maj 22:41
Adamm: nie
3 maj 22:43
Adamm:
biegunowym jest gdy podajesz promień i kąt
3 maj 22:44
wmboczek: NIE
Układ biegunowy wymaga podania wzoru opisującego promień i kąt
3 maj 22:44
Dariusz: z wikipedii:
r>=0, t nalezy do [0,2pi)
x=r*cost
y=r*sint
czyli to jest uniwersalny wzor na wspolrzedne biegunowe i tylko w tej postaci moze on
wystepowac? (chodzi, sinus i kosinus w pierwszej potedze)
3 maj 22:49
Dariusz: chyba troche ogarnalem
to co napisalem to parametryczne przedstawienie postaci biegunowej, a sama postac biegunowa to
gdy:
r=f(t), t nalezy do [0,2pi)
?
3 maj 22:53
Adamm:
dowiedz się co to znaczy współrzędna
3 maj 23:09