matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dowód- pilne!!!
adastach4:
Niech a= log
√
12
7
√
16
. Wykaż, że log
√
6
5
√
4
=
28a
40−35a
3 maj 22:40
Eta:
korzystamy ze wzoru :
n
log
c
b
log
a
m
(b
n
)=
log
a
b i ze wzoru log
a
b=
m
log
c
a
4
7
8
7
log
√
12
7
√
16
=
log
12
2 =
lg
12
2=a to log
12
2=
a
1
2
7
8
2
5
4
log
√
6
5
√
4
=
log
6
2=
log
6
2=
1
2
5
4
log
12
2
4
7
a
8
4
7a
=
=
*
=
*
=
5
log
12
6
5
7
1−
a
8
5
8−7a
28a
=
40−35a
===========
c.n.w
3 maj 23:51