x
Szczeniak: Liczba rozwiązań równania (x+1)3+(x+2)3=0 jest równa 0,1,2 czy 3?
3 maj 22:15
Adamm:
(x+1)3+(x+2)3 − funkcja rosnąca
3 maj 22:16
Adamm: rozwiązanie tak na szybko
3 maj 22:19
Szczeniak: Czyli przecina oś OX w jednym punkcie ?
3 maj 22:21
Adamm: Oczywiście
3 maj 22:24
Szczeniak: Dzięki, wiąże się to z tym?−>
(x+1)
3+(x+2)
3=0
(x+1)
3=−(x+2)
3 obustronnie do kwadratu
(x+1)
6=(x+2)
6
x+1=x+2 lub x+1=−x−2
3 maj 22:34
Adamm:
prościej
(x+1)3=−(x+2)3 − tutaj nie podnosimy do kwadratu
x+1=−(x+2)
x=−3/2
3 maj 22:35
Szczeniak: no tak
3 maj 22:38