Tożsamość trygonometryczna
Kacper: Witam wszystkich mam problem z zadaniem dotyczącym tożsamości trygonometrycznej jakbyście
mogli mi pomóc .
sin2α / 1 − sin2α = ctgα
3 maj 20:33
Mila:
To nie jest tożsamość;
np. dla
3 maj 20:52
Eta:
A może jest taka:
| | 2sinαcosα | | 2sinαcosα | | cosα | |
L= |
| = |
| = |
| =ctgα=P |
| | 1−(1−2sin2α) | | 2sin2α | | sinα | |
3 maj 20:56
Kacper: Dokładna treść zadania brzmi : Sprawdz czy podana tożsamosc jest prawdziwa + podaj założenia .
3 maj 20:56
Eta:
i jeszcze podaj założenia........
3 maj 20:57
Kacper: faktycznie masz racje tam jest cos2α źle przepisałem teraz to już rozumiem
3 maj 20:58
Kacper: Jak formułuje się założenia ?
3 maj 20:58
Eta:
3 maj 20:59
Spongebob: Dlaczego Eta u Ciebie jest cos2α zamiast sin2α
3 maj 21:00
Spongebob: aha ok xdd
3 maj 21:00
Eta:
1/ ze względu na cotangens : sinα≠0
2/ i mianownik 1−cos2α≠0 ⇒ cos2α≠ 1
3 maj 21:00
Spongebob: mianownik różny od zera?
3 maj 21:00
Spongebob:
3 maj 21:01