wielomiany
Szczeniak: Dany jest wielomian W(x)=x3+ax2+bx−3, gdzie a i b są liczbami całkowitymi. Wobec tego
A. Wielomian W(x) ma co najmniej jeden pierwiastek ujemny;
B. Wielomian W(x) ma co najmniej jeden pierwiastek całkowity
C. Wielomian W(x) ma co najmniej jeden pierwiastek wymierny;
D. jeżeli wielomian W(x) ma pierwiastek wymierny, to jest to liczba całkowita
Bardzo proszę o uzasadnienie ewentualnego wyboru odpowiedzi : )
3 maj 20:10
Adamm:
d)
patrz twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu
3 maj 20:12
Szczeniak: o dzieki. Pomożesz z tym? Potrzebne mi rozwinięcie dziesiętne liczby 2log46
3 maj 20:20
Adamm:
2log46=2(1/2)log26=√6
i kalkulator
3 maj 20:22
Szczeniak: Nie rozumiem, z zamiany podstawy logarytmu wychodzi mi
20,5*log62
3 maj 20:29
Szczeniak: sory, dobrze wychodzi, moja pomyłka
3 maj 20:30