marża i Vat
troskliwa: Ile wynoszą koszta produkcji pewnego towaru, jeśli po doliczeniu do tych kosztów 10% marży
hurtownika, 13% marży detalisty i 23% podatku VAT cena sprzedaży wynosi 200 zł?
3 maj 18:04
Blee:
x −−− koszty produkcji
x*110%*130%*123% = 200
3 maj 18:55
troskliwa: dlaczego 130?
3 maj 19:07
Basia: hurtownik dolicza 10% do x więc masz x+0,1x = 1,1x
detalista dolicza 13% do 1,1x więc masz 1,1x+0,13*1,1x =1,1x*(1+0,13) = 1,1*1,13x
(stąd w % 130)
teraz do 1,1*1,13x doliczamy 23% VAT więc masz
1,1*1,13x + 0,23*1,1*1,13x = 1,1*1,13x(1+0,23) = 1,1*1,13*1,23x
1,1*1,13*1,23x = 200
Blee napisał to w procentach
3 maj 19:27
Basia: sorry, nie 130 tylko 113;
3 maj 19:28
troskliwa: Bardzo dziękuję Blee i Basiu i życzę miłego popołudnia
3 maj 19:48