matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Indukcja matematyczna
Adam:
Stosując metodę indukcji matematycznej pokaż, ze: 1 + 3 + ... + (2n − 2) = n
2
3 maj 17:13
Blee:
pomyłka w zadaniu
1) n=1 1 = 1 2) n =k 1 + 3 +... + (2k−
1
) = k
2
3) n = k+1 L = 1+3+ ... + (2k−1) + (2k+1) = // z (2) // = k
2
+ 2k + 1 = (k+1)
2
= P c.n.w. ktoś tu spał na lekcjach z indukcji matematycznej
3 maj 17:22