Rozwiąż równanie: p4{x}+p{x}=12
Naa: Rozwiąż równanie:
4√x+√x=12
Próbowałam kilkoma sposobami i wychodzą mi jakieś ogromne liczby
Na wolframie pokazuje, że ma być wynik x=81
Z góry dziękuję za pomoc!
3 maj 16:36
Franklin p_p: x≥0
x14 + x12 = 12
x14 + x142 = 12
t=x14
t2+t−12=0
Δ=49
t1=3 v t2 =−4 ( Odrzucamy)
x(14} = 3 czyli x = 81
3 maj 16:47
Eta:
Bez podstawień i bez delty !
4√x+√x−12 =0 , x>0
(4√x+4)(4√x−3)=0
to 4√x=3 /4 ⇒ x=34=81
3 maj 16:56
Naa: O kurcze na takie rozwiązanie bym chyba nigdy nie wpadła Dziękuję!