równanie
mat: Oblicz: P{2(3−2√2)}+√3−2√2. ma wyjść 1, pomoże ktoś?
3 maj 15:58
Eta:
√2(3−2√2+√3−2√2=√3−2√2*(√2+1)= |1−√2|*(√2+1)=(√2−1)(√2+1)=2−1=1
3 maj 16:12
Franklin p_p:
3 maj 16:17
Eta:
Co?
3 maj 16:22
Franklin p_p: jak zamieniłaś to do tej drugiej formy oraz z 2 do 3

JA próbowałem coś w ten deseń, ale pierwiastek wychodzi ujemny
√2(3−2√2) +
√3−2√2 = x /
2
2(3−2
√2) + 3−2
√2 +2
√2(3−2√2)(3−2√2) = x
2
3 maj 16:23
mat: Jak zrobiłaś to przejście z √3−2√2*(√2+1) i dalej?
3 maj 16:29
Eta:
...=
√2*
√3−2√2+
√3−2√2= (
√3−2√2)*(
√2+1) −−−− jasne?
oraz 3−2
√2= (1−
√2)
2 i
√a2=|a|
to
√3−2√2=
√(1−√2)2=|1−
√2|= −1+
√2=
√2−1
zatem W= (
√2−1)(
√2+1)= 2−1=1
Czy teraz już jasne?
3 maj 16:41
Franklin p_p: Tak
3 maj 16:42
Eta:
3 maj 16:43
mat: tak, dziękuje
3 maj 17:26
Mila:
Wg zapisu 16:23
√2*(3−2√2)+√3−2√2=x / 2
2(3−2√2)+2*p{2*(3−2√2)*(3−2√2)+3−2√2=x2
x>0
6−4√2+2*√2*|3−2√2|+3−2√2=x2
9−6√2+2*√2*(3−2√2)=x2
9−6√2+6√2−4*2=x2
x2=1
x=1
====
3 maj 21:36