Matura 2018 - zadania
Saizou :
Ktoś gdzieś w poście wrzucił propozycję zadań maturalnych.
Tak więc osoba, która rozwiąże zadanie, wrzuca kolejne itd.
Fajnie abyście numerowali zadania, aby było czytelniej.
Piszcie też, które zadanie rozwiązujecie, aby było łatwiej sprawdzać
(przy okazji możecie wrzucać rozwiązania już rozwiązanych problemów, ale w inny sposób)
Zad 1
Pająk siedzi na środku krawędzi ściany pokoju ( w kształcie sześcianu) i
spostrzega w najdalej oddalonym kącie muchę.
Posuwa się ku niej po najkrótszej drodze ( po linii prostej).
Jaka jest wartość tej drogi do muchy ?
3 maj 14:44
Blee:
Zadanie z pająkiem

Jak ktoś potrafi pomyśleć chwileczkę, to zadanie na 2 minuty (wliczając to wstępne myślenie)
3 maj 14:51
iteRacj@:
3 maj 14:53
Saizou :
Owszem, ale nie wszystko na maturze musi być poziom hard
3 maj 14:53
Blee:

No to w takim razie rozwiązanie
trójkąt prostokątny o bokach x i 4x ; gdzie x = połowa krawędzi
| | √5 | |
D = √5x = |
| a ; gdzie a −−− długość krawędzi |
| | 2 | |
3 maj 14:57
Saizou :
źle
3 maj 15:00
Blee:
Zad 2
Dla jakich parametrów k∊R funkcja
| | x3 − kx2 + 3 | |
f(x) = |
| |
| | kx − 1 | |
będzie nieparzysta
3 maj 15:00
Franklin p_p: Zad1
x+x√2 droga pająka
3 maj 15:07
Blee:

reflektuję się −−− bo nie ma to jak nie podnieść do kwadratu w tw. Pitagorasa
musimy rozpatrzyć dwa trójkąty prostokątne:
1) idzie po dwóch ścianach bocznych
2) idzie po ścianie bocznej i podłodze
d
1 =
√17x
d
2 =
√15x
3 maj 15:07
Blee:
tfu ... (znowu) d
2 =
√13x

idę dalej pić, bo myślenie mi nie wychodzi
3 maj 15:09
Saizou :
| | √13 | |
Odpowiedź to |
| a, gdzie a to długość krawędzi sześcianu. |
| | 2 | |
Można to było też drogę pająka rozrysować na siatce sześcianu
z tw. Pitagorasa mamy
3 maj 15:30
Franklin p_p: W zadaniu 2
kx≠1
k=0 , ponieważ dziedzina funkcji musi być symetryczna względem zera?
3 maj 15:50
Luki: Czy zadanie 2 jest takie proste?
4 maj 18:49
Saizou : to jakie jest wg Ciebie rozwiązanie?
4 maj 19:13
Luki: No wg mnie ok
4 maj 19:16