Zadanie maturalne
Tomi: Rozpatrujemy wszystkie trójkąty o obwodzie L i jednym z kątów o mierze 120°. Oblicz długości
boków tego trójkąta, dla którego pole koła wpisanego w ten trójkąt będzie największe.
Nie rozumiem czemu ten trójkąt, który spełnia warunki zadania musi być rownoboczny, nie
rozumiem czemu
Ktos to wyjaśni?
3 maj 12:43
iteRacj@:
Rozpatrujemy wszystkie trójkąty o obwodzie L i jednym z kątów o mierze 120°, więc pewnie
warunek największego pola koła wpisanego spełnia trójkąt równoramienny.
3 maj 13:34
Tomi: Ale właśnie czemu? Nie rozumiem tego
3 maj 14:20
iteRacj@:
Trójkąt równoboczny ma trzy kąty o równej mierze i ich suma wynosi 180
o, więc każdy z nich ma
W tym zadaniu rozpatrujesz trójkąt, w którym jeden z kątów ma mierę 120°, czyli nie jest to Δ
równoboczny.
3 maj 14:38
Blee:
zwór na promień okręgu wpisanego w trójkąt:
jak widzisz ... szukamy po prostu trójkąta o największym polu
zanim zaczniemy to dwa wzory:
L = a+b+c −> a = L − b − c
a
2 = b
2 + c
2 − 2bcsinα = b
2 + c
2 + bc
z nich dochodzimy do:
(L − b − c)
2 = b
2 + c
2 + bc
stąd wyznaczamy jedną ze zmiennych (b lub c) i podstawiamy do wzoru na pole trójkąta:
| | 1 | | √3 | |
P = |
| b*c*sinα = |
| bc |
| | 2 | | 4 | |
w tym momencie masz funkcję jednej zmiennej ... liczysz ekstremum i gotowe
3 maj 14:41
iteRacj@:

Jeśli jeszcze widzisz tego, że największe pole koła wpisanego ma trójkąt równoramienny, zbuduj
sobie model tej sytuacji.
Zawiąż na końcach sznurek o określonej długości (L), wbij szpilkę w jakiś karton, na którym
rysujesz dwie półproste przecinające sie pod kątem 120
o.
Teraz przesuwaj dwie inne szpilki wzdluż ramion kąta 120
o i spróbuj ocenić, kiedy pole
utworzonego Δ bedzie największe.
3 maj 14:48
Blee:
z (L − b − c)
2 = b
2 + c
2 + bc dochodzisz do:
| | √3 | | L2 − 2bL | |
P = |
| *b* |
| |
| | 4 | | 2L − b | |
| | √3 | | 2L(L2 − 4Lb + b2) | |
P' = |
| * |
| |
| | 4 | | (2L − b)2 | |
czyli b = L(2−
√3)
podstawiasz do wyznaczonego 'c' i wychodzi
| | L2(1 − 4 + 2√3) | |
c = |
| = L(2 − √3) = b |
| | L(2 − 2 + √3 | |
czyli jak iteRacj@ napisała na początku − trójkąt równoramienny.
3 maj 14:49