Wykres funkcji określonej wzorem y=3/xma punkt wspólny z prostą
Happi: Wykres funkcji określonej wzorem y=3/xma punkt wspólny z prostą: A.x=0; B.y=3; C.y=−x
Dy−2x=0 Proszę o rozwiazanie z wyjaśnieniem ☺
3 maj 10:09
3 maj 10:22
Franklin p_p: | | 3 | |
Funkcja y= |
| Występuje w 1 i 3 ćwiartce układu współrzędnych(Nigdy nie jest także równa 0) |
| | x | |
Czyli x=0 odpada, ponieważ nie należy do dziedziny funkcji
y=−x Występuje w 2 i 4 ćwiartce
y=2x występuje w 1 i 3 ( przecina w obu miejscach)
y=3 Występuje w 1 i 2 ( Przecina raz)
3 maj 10:34
Happi: Przepraszam tam w odp B. jest y =0
3 maj 11:08