Zadanie maturalne
Tomi: Dziesieciu chlopcow wybralo sie na wycieczke rowerowa jadac gesiego. Janek i Franek oraz Bronek
znajduja sie w grupie chlopcow. Jakie jest prawdopodobienstwo ze Janek i Franek znajduja sie
obok siebie ,a Bronka od Janka i Franka przedziela co najmniej jeden z chlopcow?
Prosze o objaśnienie szczególnie ilość zdarzeń sprzyjających, że dzieki
3 maj 09:40
iteRacj@:
A − zdarzenie polegające na tym , że Janek i Franek jadą obok siebie, a Bronka oddziela od nich
co najmniej jeden z innych chlopców
A' − zdarzenie przeciwne: Janek i Franek jadą obok siebie a Bronek przed nimi lub za nimi
liczę ilość zdarzeń sprzyjających A':
2 − na tyle sposobów Janek i Franek stojąc obok siebie mogą się zamieniać miejscami
2 − Bronek przed nimi lub za nimi czyli dwa spsoby
8 − tyle jest miejsc dla tej trójki w kolumnie jadących
7! − na tyle sposobów pozostali jadący mogą się zamieniać miejscami
|A'|=2*2*8*7!
|Ω|=10! − na tyle sposobów dziesięciu jadących może się zamieniać miejscami w kolumnie
3 maj 10:04
Tomi: Ja mam w odpowiedzi 7/45
3 maj 10:08
Franklin p_p: P(A) − Prawdopodobieństwo, że Janek I Franek obok siebie, a Bronek nie obok nich
1 przypadek: Janek i Franek są na 1 i 2 lub 9 i 10
2 przypadek gdy Janek i Franek są w środku
Mamy 2 sytuacje w 1 przypadku oraz 7 w 2 przypadku
3 maj 10:13
Franklin p_p:
Komentarze do 1 przypadka:
| |
− Możliwości na ile mogą siąść Janek I Franek |
|
7 − Może siąść tyle chłopców obok nich ( mamy do wyboru 8 ale Nie może być Bronek obok)
7! − Pozostaje 6 chłopców oraz Bronek na inne miejsca
2 przypadek analogicznie
| |
− Możliwości na ile mogą siąść Janek I Franek |
|
7 − Może siąść tyle chłopców obok nich ( mamy do wyboru 8 ale Nie może być Bronek obok)
6 − Może siąść tyle chłopców obok nich ( mamy do wyboru 7 ale Nie może być Bronek obok)
6! − Pozostaje 5 chłopców oraz Bronek na inne miejsca
3 maj 10:16
iteRacj@:
a ja źle podałam i Ω i A
3 maj 10:18
Franklin p_p: Dobrze, ale jak robiłeś A' to powinieneś rozpatrzyć przypadki kiedy Franek I Janek nie są obok
siebie
3 maj 10:19
Tomi: Dziękuję
3 maj 10:51