Równania i nierówności trygonometryczne
Kweszczon: Pytanie dwuczęściowe:
,,Dane jest równanie (2sinα + 1)x
2 − 2x + sinα = 0. Dla jakich α∊[−
π2;
π2]
a) równanie ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste
4 − 8 sin
2α − 4sinα > 0
Otrzymuję miejsca zerowe −
π2 i
π6
Jedną z odpowiedzi w zbiorze, α∊(−
π2; −
π6), mogę zrozumieć, ponieważ zachowuję ten
sam znak, jednak co z podaną w książce α∊(−
π6;
π6)? Wówczas równanie przyjmuje
niedodatnią wartość.
b) suma odwrotności pierwiastków równania jest równa 4sinα?
Tutaj poproszę o wskazówkę.
3 maj 08:43
PW: | | π | | π | |
Jeżeli α∊[− |
| , |
| ], to sinα∊[−1, 1] i przyjmuje wszystkie wartości z tego |
| | 2 | | 2 | |
przedziału. Mamy więc równanie z parametrem p∊[−1, 1]:
| | 1 | |
(2p+1)x2−2x+p=0, p∊[−1, 1]\{− |
| } |
| | 2 | |
| | 1 | |
(p≠− |
| , gdyż dla takiej p równanie nie jest równaniem kwadratowym, nie ma dwóch |
| | 2 | |
rozwiązań).
Δ=4−4(2p+1)p=4−8p
2−4p; Δ>0 ⇔ −4(2p
2+p−1)>0 ⇔ 2p
2+p−1<0, p∊[−1, 1] − tutaj jest niuans,
funkcja
| | 1 | |
d(p)=2p2+p−1, p∊[−1, 1]\{− |
| } |
| | 2 | |
| | 1 | |
ma dwa miejsca zerowe p1=−1, p2= |
| idziurę w dziedzinie a więc |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
d(p)<0 dla p∊(−1, − |
| )∪(− |
| . |
| ). |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Wracamy do podstawienia:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
−1<sinα<− |
| lub − |
| <sinα< |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
skąd
| | π | | π | | π | | π | |
− |
| <α<− |
| lub − |
| <α< |
| |
| | 2 | | 6 | | 6 | | 6 | |
Nie daj, Panie, takiego zadania na maturze.
3 maj 11:03
Kweszczon: Jeżeli matura (nie) zaskoczy nas podobnym zadaniem − na pewno przypomni o Tobie. Jestem pod
wrażeniem Twoich ponadprzeciętnych zdolności analitycznych, połączonych z umiejętnością
przejrzystego przedstawiania swoich myśli.
,,Teraz jakie to oczywiste"... :')
Pomysły na podpunkt b?
3 maj 11:28
PW: b) Dla równania ax
2+bx+c=0 mającego dwa rozwiązania x
1, x
2
| 1 | | 1 | | x1+x2 | | −b/a | | −b | |
| + |
| =4sinα ⇔ |
| =4sinα ⇔ |
| =4sinα ⇔ |
| =4sinα. |
| x1 | | x2 | | x1x2 | | c/a | | c | |
U nas −b=2 i c=sinα, a więc zadany warunek ma postać
Jeżeli sinα=0, to warunek (8) jest spełniony, ale równanie ma postać
x
2−2x=0
− jednym z rozwiązań jest liczba x
1=0, a więc nie można mówić o odwrotności x
1.
Dla pozostałych α będących rozwiązaniami punktu a) rówanie (1) jest równoważne równaniu
i tak dalej (ostrożnie!)
3 maj 15:57
PW: Coś napisałem bez sensu, jakby nie z tej bajki.. Wiersz 6. od dołu powinien brzmieć:
Uwaga. Jeżeli sinα=0, to równanie ma postać
3 maj 17:23