Równania trygonometryczne
Kweszczon: Hej,
sformułowanie odpowiedzi do zadania stanowi dla mnie kłopot. Mogę prosić Was o wyjaśnienie?
,,Dla jakich wartości α∊[0; 2π] równanie x2 + 2xcosα + 1 = cos2α nie ma pierwiastków
rzeczywistych"?
x2 + 2xcosα + 1 − cos2α = 0
4cos2α − 4 + 4cos2α = 0
cos2α = 12
cosα = − √22 ∨ cosα = √22
Odpowiedż w zbiorze zadań: α∊(π4; 3π4)∪(5π4; 7π4)
Dlaczego nie α∊ℛ\{√22} ∨ α∊ℛ\{√22}?
3 maj 08:19
Kweszczon: Przepraszam, poprawiam swoją odpowiedź: α∊ℛ\{π4}∨α∊ℛ\{−π4}
3 maj 08:20
iteRacj@:
równanie kwadratowe nie ma rozwiązań rzeczywistych ⇔ Δ<0
u Ciebie równa zero
3 maj 08:35
Kweszczon: Czy w podanym przez Ciebie przypadku x∊ℛ? Spójrz na parabolę. Tylko nie wyznaczasz miejsca
zerowego.
3 maj 08:45
iteRacj@:

x∊ℛ, cos α to parametr, α ma spełnić warunki α∊[0; 2π]
szukamy wartości parametru, dla których wykres funkcji f(x) =x
2+2xcos α+1−cos
2α czyli
parabola jest położona tak jak na rysunku
wtedy wyjściowe równanie kwadratowe nie ma rozwiązań rzeczywistych
| | 1 | |
a to zachodzi gdy Δ<0 czyli cos2α< |
| , a=1 czyli a>0 |
| | 2 | |
3 maj 09:05
Kweszczon: Przypomnielibyście zagadnienie, typ zadań, w których ujemna delta oznacza × należy do R?
3 maj 11:32
Adamm: Nierówności kwadratowe
3 maj 11:48